(Digitaal) Incassomachtigen is de manier voor een crediteur om via de bank online een geldige machtiging voor incasso te verkrijgen. Organisaties, zoals energiebedrijven, verzekeraars en verenigingen, kunnen het als betaalmogelijkheid aanbieden op internet. Een Incassomachtiging geeft het recht om via Europese incasso een doorlopende of eenmalige betaling te incasseren bij een debiteur.

Varianten

Net zoals bij de papieren machtiging kan ook online zowel een doorlopende als een eenmalige machtiging worden afgegeven.

Incassomachtigen is beschikbaar in twee varianten:

  • Standaard Incassomachtigen, waarbij de focus op de particuliere markt ligt, hoewel ook zakelijke klanten hiermee een machtiging kunnen afgeven. De incasso’s die op basis van standaard Incassomachtigen worden gedaan, kunnen tot 8 weken na betaling worden gestorneerd;
  • Zakelijk Incassomachtigen voor gebruik in de zakelijke markt. De incasso’s zijn in dit geval niet-storneerbaar. Een zakelijke machtiging kan alleen worden afgegeven door klanten met een zakelijke bankrekening en toegang tot internetbankieren. Hierbij worden de machtigingsgegevens direct geregistreerd bij de bank van de klant, zodat de incasso’s niet op voorhand worden geweigerd. Daarmee kan binnen enkele minuten een zakelijke machtiging afgegeven worden en direct succesvol geïncasseerd!