(Digitaal) Incassomachtigen is de manier om via de bank online een geldige machtiging voor incasso te verkrijgen. Organisaties, zoals energiebedrijven, verzekeraars en verenigingen, kunnen het als betaalmogelijkheid aanbieden op internet. Incassomachtigen geeft het recht om via Europese incasso een doorlopende of eenmalige betaling te incasseren bij uw klant.

Hoe werkt het?

Incassomachtigen werkt net als internetbankieren, in enkele eenvoudige stappen:

  • Uw klant bestelt online een product of dienst of sluit een abonnement af;
  • De klant kiest ‘Incassomachtigen’ als betaalmiddel en selecteert zijn bank;
  • In de vertrouwde internet- of mobielbankieromgeving van zijn bank staan de gegevens van de machtiging al ingevuld;
  • De klant keurt de machtiging goed en keert terug naar uw website. Klaar!

Als de klant gebruikmaakt van een zogenaamde Goedkeuringslijst bij zijn bank, dan wordt deze lijst direct bijgewerkt. Het is dus niet nodig dat de klant zelf de machtiging aan zijn Goedkeuringslijst toevoegt.

Bekijk ook onze demo. Daar ziet u stap voor stap hoe Incassomachtigen per bank werkt.

Varianten

Net zoals bij de papieren machtiging kan ook online zowel een doorlopende als een eenmalige machtiging worden afgegeven.

Incassomachtigen is beschikbaar in twee varianten:

  • Standaard Incassomachtigen, waarbij de focus op de particuliere markt ligt, hoewel ook zakelijke klanten hiermee een machtiging kunnen afgeven. De incasso’s die op basis van deze incassomachtiging worden gedaan, kunnen tot 8 weken na betaling worden gestorneerd;
  • Zakelijk Incassomachtigen voor gebruik in de zakelijke markt. De incasso’s zijn in dit geval niet-storneerbaar. Een zakelijke machtiging kan alleen worden afgegeven door klanten met een zakelijke bankrekening en toegang tot internetbankieren. Hierbij worden de machtigingsgegevens direct geregistreerd bij de bank van de klant, zodat de incasso’s niet op voorhand worden geweigerd. Daarmee kunt u binnen enkele minuten een zakelijke machtiging af laten geven en direct overgaan tot de incasso!

Voordelen

(Digitaal) Incassomachtigen heeft een aantal unieke voordelen voor u en uw klanten:

Voordelen Incassant Voordelen betaler
Het terugboekingsrisico van de incasso’s gaat van 13 maanden naar 8 weken Volledig online en snel af te geven
Vergroot de slagingskans van incasso’s, door controle van het rekeningnummer en bijwerken van de Goedkeuringslijst van de betaler Werkt net als internetbankieren: gemakkelijk, veilig en vertrouwd
Machtigingen volledig digitaal afhandelen, zonder papier De Goedkeuringslijst wordt direct bijgewerkt

Ervaringen uit de praktijk

BonChef en hun klant restaurant Hello again uit Leusden, zijn zeer positief over Incassomachtigen. In het filmpje lichten zij toe waarom.

Deelnemende partijen

Hier vindt u overzicht van de deelnemende banken en de geaccrediteerde partijen (Mandaat Service Providers) die de technische implementatie en uitvoering voor incassanten kunnen verzorgen.