Meestgestelde vragen

 1. Hoe veilig is Incassomachtigen?

  Incassomachtigen is gebaseerd op internetbankieren en hanteert dezelfde beveiligingstechnieken. Dit betekent dat Incassomachtigen net zo veilig is als internetbankieren.

 2. Als ik mijn klanten met bijvoorbeeld een vinkje of een 1-cents-transactie om een machtiging heb gevraagd, heb ik dan een niet-geldige machtiging verkregen?

  Indien u de machtiging heeft verkregen met bijvoorbeeld een vinkje of een 1-cents-transactie, dan heeft u geen geldige machtiging voor incasso. Daarom loopt u het risico dat uw klant later de transactie kan terugdraaien door middel van een MOI-procedure (Melding Onterechte Incasso). Dit recht heeft de klant tot 13 maanden na de betaling.

 3. Er is toch al een online machtiging (ik gebruik nu een vinkje). Wat is er dan anders?

  Indien u een vinkje gebruikt heeft u geen machtiging die aan de voorschriften van incasso voldoet. U (incassant) kunt daarmee namelijk niet controleren of de persoon die het IBAN invult ook daadwerkelijk bevoegd is om een machtiging af te geven. Hierdoor loopt u een risico dat uw klant later, tot 13 maanden na de betaling, de transactie terugdraait door middel van een MOI-procedure (Melding Onterechte Incasso). Bij (digitaal) Incassomachtigen loopt u dat risico niet, omdat u via de bank een machtiging hebt verkregen die aan de voorschriften van incasso voldoet. Bovendien stijgt de slagingskans van de eerste incasso, wat betekent dat u minder kosten heeft aan debiteurenmanagement.

 4. Hoe kan ik Incassomachtigen implementeren?

  Om Incassomachtigen te implementeren dient u eerst een Incassomachtigen contract af te sluiten bij één van de aangesloten Credit banken. Er zijn t.b.v. implementatie software libraries beschikbaar in PHP, .NET en Java. Daarnaast zijn er Mandaat Service Providers die u kunnen ondersteunen met de implementatie van Incassomachtigen.

  Als u vragen heeft over de aansluiting op Incassomachtigen en/of de technische documentatie in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met uw bank of Service provider.

 5. Wanneer kan ik van Incassomachtigen gebruik gaan maken?

  Om incassomachtigen te kunnen gebruiken dient u een incassocontract en incassant ID (SEPA Direct Debit) te hebben. Daarnaast dient u bij één van de deelnemende banken een Incassomachtigen-contract af te sluiten.

  Op onze website ziet u de banken die deelnemen.

Staat uw vraag er niet bij?

Klik hier voor alle veelgestelde vragen