Meestgestelde vragen

 1. Als ik een machtiging heb afgegeven via (digitaal) Incassomachtigen, kan ik het bedrag dan nog wel storneren?

  Standaard Europese incasso’s waarvoor u via digitaal Incassomachtigen een machtiging heeft afgegeven, kunnen net als bij een papieren machtiging tot 8 weken na betaling worden gestorneerd bij de eigen bank.

  Wanneer u een machtiging via Zakelijk digitaal Incassomachtigen heeft afgegeven voor een Zakelijke Europese incasso is er geen stornering mogelijk nadat het bedrag van uw rekening is afgeschreven.

  Let op: een eventuele koopovereenkomst die u bent aangegaan voor het verschuldigde bedrag blijft over het algemeen ook na stornering van kracht. U bent dus, als u een incasso storneert, mogelijk nog wel het overeengekomen bedrag aan de incassant verschuldigd.

 2. Wat is het verschil tussen Incassomachtigen en andere vormen van online machtigen zoals een vinkje of een iDEAL-transactie?

  De Nederlandse banken bieden momenteel twee manieren waarmee u incassanten kunt machtigen voor het incasseren van uw rekening:

   1. Een ondertekend machtigingsformulier dat voldoet aan de SEPA-richtlijnen voor Europese incassomachtigingen
   2. (Digitaal) Incassomachtigen (dat u herkent aan het beeldmerk). beeldmerk-incassomachtigen-klein

  Met één van deze twee manieren geeft u een geldige machtiging af. Incasso’s die niet zijn gedaan met één van deze machtigingen, kunt u tot 13 maanden na afschrijving terug laten storten via de bank, via een zogenaamde Melding Onterechte Incasso-procedure.

 3. Ik heb een incasso-goedkeuringslijst. Moet ik deze na gebruik van Incassomachtigen zelf nog aanpassen?

  Nee, de eventuele goedkeuringslijst wordt automatisch aangepast als u via Incassomachtigen een machtiging afgeeft. Dit geldt voor zowel standaard als zakelijke machtigingen.

 4. Hoe veilig is Incassomachtigen?

  Incassomachtigen is gebaseerd op internetbankieren en hanteert dezelfde beveiligingstechnieken. Dit betekent dat Incassomachtigen net zo veilig is als internetbankieren.

 5. Wanneer kan ik van digitaal Incassomachtigen gebruikmaken?

  Als u toegang heeft tot internetbankieren bij een van de deelnemende banken kunt u een online machtiging afgeven via Incassomachtigen, indien de incassant dit op zijn website aanbiedt.

  Let op: voor zakelijk incassomachtigen worden niet alle bankierpakketten ondersteund (bijvoorbeeld Access Online van ABN Amro en Rabo Cash Management)

Staat uw vraag er niet bij?

Klik hier voor alle veelgestelde vragen