Incassomachtigen is een manier om online via uw bank een machtiging af te geven. Daarmee geeft u toestemming aan een onderneming om geld van uw rekening af te schrijven via een Europese incasso. Een handtekening op papier is niet meer nodig. Incassomachtigen kan als betaalmogelijkheid worden aangeboden door webwinkels en andere organisaties op internet, zoals energiebedrijven, verzekeraars en verenigingen. Als een onderneming Incassomachtigen aanbiedt, kunt u dat herkennen aan dit beeldmerk.

incassomachtigen-beeldmerk

Hoe werkt het?

Incassomachtigen werkt net zo eenvoudig als internetbankieren. Hieronder staan de stappen die u doorloopt:

  • U bestelt online een product of dienst
  • U kiest Incassomachtigen als betaalmethode
  • U selecteert uw bank en u komt direct in de vertrouwde internet- of mobielbankieromgeving van uw bank. De relevante gegevens van uw machtiging zijn al ingevuld
  • U keurt de machtiging goed op de voor uw bank gebruikelijke manier
  • Uw bank bevestigt de verwerking van uw machtiging
  • U keert terug naar de website van de leverancier. Klaar!

Bekijk ook onze demo. Daar ziet u stap voor stap hoe Incassomachtigen bij uw eigen bank werkt.

Nadat u de machtiging heeft goedgekeurd, kunt u deze zelf printen, mailen of downloaden. Na het afgeven van de machtiging, wordt de betaling uitgevoerd met een incasso. De organisatie waar u de machtiging aan heeft afgegeven, stuurt u het incassoverzoek, dat automatisch wordt uitgevoerd door uw bank.

Voor wie is het?

Incassomachtigen via uw bank is bedoeld voor iedereen die online, via desktop, laptop, tablet of mobiel, een product of dienst met incasso wil betalen. Dit omvat een breed scala aan producten en diensten. Denk aan online aankopen via webwinkels, het afsluiten van verzekeringen, abonnementen, het betalen van collegegeld of lidmaatschappen van verenigingen.

Hier vindt u de banken die (digitaal) Incassomachtigen aanbieden.

Varianten

Net zoals bij de papieren machtiging kan ook online zowel een doorlopende als een eenmalige machtiging worden afgegeven.

Incassomachtigen is beschikbaar in twee varianten:

  • Standaard Incassomachtigen, waarbij de focus op de particuliere markt ligt, hoewel ook zakelijke klanten hiermee een machtiging kunnen afgeven. Met deze machtiging kan een incassant een standaard Europese incasso (Core) uitvoeren op uw rekening. Een kenmerk van deze incasso-vorm is dat de afschrijvingen tot 8 weken na betaling kunnen worden gestorneerd. Als u een goedkeuringslijst heeft ingesteld bij uw bank wordt deze met een Incassomachtiging automatisch aangepast.
  • Zakelijk Incassomachtigen voor gebruik in de zakelijke markt. Met deze machtiging kan een incassant een zakelijke Europese incasso (B2B) uitvoeren op uw rekening. De incasso’s zijn in dit geval niet-storneerbaar. Een zakelijke incassomachtiging kan alleen worden afgegeven door klanten met een zakelijke bankrekening. Hierbij worden de machtigingsgegevens direct geregistreerd bij de bank van de klant, zodat de incasso’s niet op voorhand worden geweigerd.

NB. Meer informatie over de spelregels van incasso leest u op de website van de Betaalvereniging in de sectie standaard Europese incasso en zakelijke Europese incasso.