(Digitaal) Incassomachtigen is de nieuwe manier om via de bank online een machtiging af te geven. Het kan als betaalmogelijkheid worden aangeboden door webwinkels en andere organisaties op internet, zoals energiebedrijven, verzekeraars en verenigingen. Een Incassomachtiging geeft het recht om via Europese incasso een doorlopende of eenmalige betaling uit te laten voeren.

Hoe werkt het?

Incassomachtigen werkt net als internetbankieren, in enkele eenvoudige stappen:

  1. De klant bestelt online een product of dienst of sluit een abonnement af;
  2. De klant kiest ‘Incassomachtigen via uw bank’ en selecteert zijn bank;
  3. In de vertrouwde internetbankieromgeving van zijn bank staan de gegevens van de machtiging al ingevuld;
  4. De klant keurt de machtiging goed en keert terug naar de website van de leverancier. Klaar!

Als de klant gebruik maakt van een zogenaamde Goedkeuringslijst bij zijn bank, dan wordt deze lijst direct bijgewerkt. Het is dus niet nodig dat de klant zelf de machtiging aan zijn Goedkeuringslijst toevoegt.

Bekijk ook onze demo. Daar ziet u stap voor stap hoe Incassomachtigen per bank werkt.

Bekijk ook onze animatie en zie welke voordelen Incassomachtigen heeft.

Varianten

Net zoals bij de papieren machtiging kan ook online zowel een doorlopende als een eenmalige machtiging worden afgegeven.

Incassomachtigen komt beschikbaar in twee varianten:

  • Standaard Incassomachtigen, waarbij de focus op de particuliere markt ligt, hoewel ook zakelijke klanten hiermee een machtiging kunnen afgeven. De incasso’s die op basis van deze incassomachtiging worden gedaan, kunnen tot 8 weken na betaling worden gestorneerd;
  • Zakelijk Incassomachtigen voor gebruik in de zakelijke markt. De incasso’s zijn in dit geval niet-storneerbaar. Een zakelijke machtiging kan alleen worden afgegeven door klanten met een zakelijke bankrekening. Hierbij worden de machtigingsgegevens direct geregistreerd bij de bank van de klant, zodat de incasso’s niet op voorhand worden geweigerd.

NB Meer informatie over de spelregels van incasso leest u in de sectie standaard Europese incasso en zakelijke Europese incasso.

Voordelen

(Digitaal) Incassomachtigen heeft een aantal unieke voordelen voor incassanten en klanten:

Voordelen Incassant

Voordelen consument

Het terugboekingsrisico gaat van 13 maanden naar 8 weken Volledig online en snel af te geven
Machtigingen volledig digitaal afhandelen, zonder papier De Goedkeuringslijst wordt direct bijgewerkt
De machtigingsgegevens worden direct geregistreerd bij de bank van de klant Werkt net als internetbankieren
Gemakkelijk, veilig en vertrouwd
Het rekeningnummer klopt altijd

Technische Documentatie

De technische documentatie over het implementeren van (digitaal) Incassomachtigen kunt u met een formulier aanvragen. Meer informatie over de rol van Mandaat Service Provider vindt u op de Currence website.

Ervaringen in de praktijk

Cocensus, een belastingsamenwerkingsverband van gemeenten in Noord- en Zuid-Holland heeft Incassomachtigen inmiddels geïmplenteerd. Hun ervaringen leest u hier.

Ook BonChef en hun klant restaurant Hello again uit Leusden, zijn zeer positief over Incassomachtigen. In het filmpje lichten zij dat verder toe.

Deelnemende partijen

Een overzicht van de bedrijven die een licentie en/of certificaat voor Incassomachtigen hebben verkregen en de geaccrediteerde partijen (Mandaat Service Providers) die de technische implementatie en uitvoering voor incassanten mogen verzorgen, vindt u hier.