• (digitaal) Incassomachtigen

  • Wat is (digitaal) Incassomachtigen?

   (Digitaal) Incassomachtigen is het elektronische alternatief voor de papieren machtiging om volgens dezelfde regels als een papieren machtiging, online een machtiging af te geven die voldoet aan de voorschriften van incasso. Hiermee kunnen diensten en producten eenmalig, periodiek of achteraf worden betaald.

  • Hoe werkt (digitaal) Incassomachtigen?

   (Digitaal) Incassomachtigen is de nieuwe manier om online een incassomachtiging af te geven. Het digitale proces bij Incassomachtigen (herkenbaar aan het illustrerende logo Incassomachtigen sRGB groot) werkt voor u net als iDEAL. Via een website of app kiest u uw bank en logt op de voor u gebruikelijke wijze in. U doorloopt de internetbankierschermen en keurt de machtiging goed. De incassant kan de incassomachtiging efficiënt opslaan en achteraf onomstotelijk aantonen dat deze door u is afgegeven. Als u gebruik maakt van een Goedkeuringslijst is het goed te weten dat een verstrekte digitale incassomachtiging automatisch op uw Goedkeuringslijst wordt geplaatst.

  • Is een eenmalige online machtiging hetzelfde als een iDEAL-betaling?

   Nee, dat is niet hetzelfde. Een iDEAL-betaling is een gegarandeerde eenmalige betaling. Deze kan niet worden teruggeboekt (gestorneerd). Voor een digitale incassomachtiging gelden de wettelijke (spel)regels van de incasso. Dat betekent dat als u het niet eens bent met het via incasso afgeschreven bedrag, u dit bedrag binnen 8 weken na afschrijving terug kunt laten boeken.

  • Er is toch al een online machtigingsmogelijkheid (ik gebruik nu vaak een vinkje). Wat is er anders?

   Het elektronisch afgeven van een machtiging was tot nu toe niet mogelijk. Daarvoor is nu Incassomachtigen ontwikkeld. Dit bewerkelijke papieren proces voor het afgeven van een machtiging kan veel gemakkelijker met (digitaal) Incassomachtigen: in één keer via uw internetbankieren. Daarnaast wordt er bij (digitaal) Incassomachtigen vooraf gecontroleerd op de juistheid van uw rekeningnummer en wordt gecheckt op eventueel door u ingestelde incassoblokkades (goedkeuringslijst). Kortom het gaat sneller en gemakkelijker en er kan minder fout gaan. Bovendien is het, als u gebruik maakt van een Goedkeuringslijst, goed te weten dat een verstrekte digitale incassomachtiging automatisch op uw Goedkeuringslijst wordt geplaatst.

  • Gaat de machtiging met het vinkje verdwijnen?

   Indien incassanten een machtigingsmogelijkheid met een vinkje blijven aanbieden, zal deze vorm niet verdwijnen. U kunt dus beide mogelijkheden online tegenkomen, die met het vinkje of Incassomachtigen met het illustrerende logo Incassomachtigen sRGB groot.

  • Welke banken bieden Incassomachtigen aan?

   Nog niet alle banken bieden op dit moment Incassomachtigen aan. Indien u een betaalrekening (lopende rekening) bij ABN AMRO, ASN, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS of Triodos Bank heeft, dan kunt u gebruik maken van Incassomachtigen. NB Niet alle banken starten tegelijkertijd met het aanbieden van deze dienst. De verwachting is dat Incassomachtigen bij alle banken vanaf eind oktober 2015 beschikbaar zal zijn.

  • Ik zie een andere naam bij het afgeschreven bedrag? Ik geef toch een machtiging af aan een organisatie?

   In de machtiging staat altijd de naam van de organisatie vermeld waaraan u de incassomachtiging heeft afgegeven. Het kan echter voorkomen dat een incassant haar incasso’s laat uitvoeren door een derde partij (een zogenaamde Payment Service Provider; PSP). U ziet dan de naam van de PSP. De naam van de organisatie bij wie u de dienst heeft afgenomen, staat dan vermeld na ‘inzake’. Voor u maakt dat geen verschil. De betaling waarvoor u een incassomachtiging heeft afgegeven komt via deze PSP bij de juiste organisatie terecht.

  • Waarom komt Incassomachtigen (de papieren versie werkt toch goed)?

   Het online afgeven van een machtiging die voldoet aan de voorschriften van incasso was tot nu toe niet mogelijk. Daarvoor is nu (digitaal) Incassomachtigen ontwikkeld. Het is een aanvullende en gemakkelijke online betaalmogelijkheid die bedrijven en instellingen kunnen aanbieden. De papieren versie en Incassomachtigen zullen beiden in de markt worden gebruikt.

  • Wanneer kan ik van digitaal Incassomachtigen gebruik gaan maken? Kan iedereen dat?

   Als u toegang heeft tot internetbankieren bij ABN AMRO, ASN, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS en Triodos Bank kunt u een online machtiging afgeven via Incassomachtigen, indien de incassant dit op zijn website aanbiedt. U hoeft zich hiervoor niet apart aan te melden. NB Niet alle banken starten tegelijkertijd met het aanbieden van deze dienst. De verwachting is dat Incassomachtigen bij alle banken vanaf eind oktober 2015 beschikbaar zal zijn.

  • Waarom moet ik een machtiging in mijn bankomgeving afgeven? Ik machtig toch een bedrijf?

   U start het proces van het afgeven van de machtiging op de website van uw incassant. Net als bij een iDEAL-betaling wordt u na uw keuze voor Incassomachtigen doorgeleid naar uw eigen bankomgeving. Voor het afgeven van de machtiging doorloopt u de internetbankierschermen van uw eigen bank. Daarmee keurt u de machtiging goed. Na de goedkeuring ontvangt de organisatie uw machtiging. Hiermee kan de machtiging efficiënt en veilig worden vastgelegd door de incassant.

  • Hoe veilig is Incassomachtigen?

   Incassomachtigen is gebaseerd op internetbankieren en hanteert dezelfde beveiligingstechnieken. Dit betekent dat Incassomachtigen net zo veilig is als internetbankieren.

  • Kan het op alle devices (tablets, smartphones) en is dat veilig?

   Indien uw bank internetbankieren beschikbaar heeft voor tablets en smartphones dan kunt u Incassomachtigen ook op deze devices gebruiken. Hiervoor worden dezelfde beveiligingstechnieken gehanteerd. Dit betekent dat Incassomachtigen net zo veilig is als internetbankieren.

  • Hoe kan ik een afgegeven doorlopende (digitale) incassomachtiging intrekken?

   Als u een digitale incassomachtiging wilt intrekken dan dient u contact op te nemen met de organisatie aan wie u de machtiging heeft verstrekt (de crediteur of incassant).

  • Hoe kan ik een afgegeven doorlopende (digitale) incassomachtiging wijzigen?

   Als u een (digitale) incassomachtiging wilt wijzigen dan kunt u via de website van uw incassant, het proces van (digitaal) Incassomachtigen opnieuw doorlopen en de gewenste wijziging doorgeven.

  • Gaat incasso verdwijnen?

   Incasso zal niet verdwijnen. Er is een papieren versie van de machtiging voor incasso en er is nu ook een online versie; Incassomachtigen.

  • Gaat er iets aan iDEAL veranderen? Kan ik wel gewoon met iDEAL blijven betalen?

   Er verandert niets aan iDEAL. iDEAL blijft een eenmalige gegarandeerde betaling en is een andere manier van betalen dan het afgeven van een (digitale) incassomachtiging.