• IBAN

  IBAN betekent International Bank Account Number en is een internationale standaard voor bankrekeningnummers. Een IBAN wordt vooral gebruikt bij overboekingen naar buitenlandse bankrekeningnummers. Als gevolg van de overgang naar de SEPA of Single Euro Payments Area in Europa is het IBAN verheven tot verplichte standaard voor het rekeningnummer van een euro-rekening, ook bij binnenlandse overboekingen in de eurozone.

  Incassomachtigen

  Incassomachtigen is de nieuwe manier om online via de bank een incassomachtiging af te geven. Een handtekening op papier is daarbij niet meer nodig. Het kan als aanvullende betaalmogelijkheid worden aangeboden door webwinkels en andere organisaties op internet, zoals energiebedrijven, verzekeraars en verenigingen.

 • Reconciliatie

  Bedrijven, verenigingen, stichtingen en andere organisaties ontvangen en versturen betalingen, bijvoorbeeld via een overschrijving of een Acceptgiro. Zij verwerken deze betalingen in hun administratie. We noemen dit reconciliatie.

 • SEPA of Single Euro Payments Area

  SEPA heeft tot doel om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren zodat er over enkele jaren geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling in, van of naar een ander land in Europa. Dit zijn alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (die wel lid zijn van de Europese Economische Ruimte), Zwitserland en Monaco.

  Standaard Incassomachtigen

  Dit is een rechtsgeldige digitale machtiging voor incassobetalingen van particulieren en bedrijven aan de incassant conform de standaard Europese incasso (SEPA Direct Debit Core). De standaard Europese incasso (Core) is een betaalmiddel waarmee een incassant de mogelijkheid krijgt om ‘automatisch’ bedragen af te laten schrijven van de rekeningen van zijn debiteuren, ten gunste van zijn eigen rekening.

 • Zakelijk Incassomachtigen

  Dit is een rechtsgeldige digitale machtiging voor incassobetalingen tussen bedrijven conform de zakelijke Europese incasso (SEPA Direct Debit Business-to Business). De zakelijke Europese Incasso is een betaalmiddel waarmee incassanten de mogelijkheid krijgen om ‘automatisch’ bedragen af te schrijven van de rekeningen van zijn zakelijke klanten, ten gunste van zijn eigen rekening. Alleen zakelijke rekeninghouders kunnen een zakelijke digitale incassomachtiging afgeven en de debiteur heeft geen terugboekrecht. De debiteur moet de zakelijke machtiging die hij afgeeft vooraf ook bij zijn eigen bank laten registreren.