• Algemeen

 • (digitaal) Incassomachtigen

  • Wat is (digitaal) Incassomachtigen?

   Incassomachtigen is het elektronische alternatief voor de papieren machtiging voor de online omgeving. De debiteur geeft met Incassomachtigen via zijn bank toestemming (een machtiging) aan de incassant om een bedrag van zijn rekening af te schrijven (incasseren). De machtiging kan voor een eenmalige of een doorlopende incasso zijn. Er zijn twee varianten: (standaard) Incassomachtigen en zakelijk Incassomachtigen.

  • Wat zijn de voordelen voor mij ten opzichte van de papieren machtiging?

   De machtigingen worden volledig digitaal afgehandeld zonder papier, want een handtekening is niet meer nodig, de machtigingsgegevens worden direct geregistreerd bij de bank van de klant en het IBAN klopt altijd.

  • Hoe werkt (digitaal) Incassomachtigen?

   (Digitaal) Incassomachtigen is de nieuwe manier om online een incassomachtiging af te geven.  Het digitale proces bij Incassomachtigen (herkenbaar aan het illustrerende logoIncassomachtigen sRGB groot ) werkt voor de klant net als iDEAL. Via uw website of app kiest de klant zijn bank en logt in op de voor hem gebruikelijke wijze. Hij doorloopt de internetbankierschermen en keurt de machtiging goed. De crediteur (incassant) haalt de machtiging op bij de bank en kan de incassomachtiging efficiënt opslaan en kan dan achteraf, indien nodig, onomstotelijk aantonen dat de machtiging is afgegeven door de debiteur. Incassomachtigen kan als betaalmogelijkheid worden aangeboden door webwinkels en andere organisaties op internet, zoals energiebedrijven, verzekeraars en verenigingen.

  • Wat moet ik doen om (digitaal) Incassomachtigen aan te bieden?

   Om Incassomachtigen als betaalmiddel aan te kunnen aanbieden, moet u een contract voor Incassomachtigen afsluiten met een Licentiehouder. Neemt u voor meer informatie over een contract en de technische implementatie van Incassomachtigen contact op met uw bank.

  • Er is toch al een online machtiging (ik gebruik nu een vinkje). Wat is er dan anders?

   Indien u een vinkje gebruikt ontstaat er geen machtiging die aan de voorschriften van incasso voldoet. U (incassant) kunt daarmee namelijk niet controleren of de persoon die het IBAN invult ook daadwerkelijk bevoegd is om een machtiging af te geven. Hierdoor loopt u een risico dat uw klant later de transactie terugdraait door middel van een MOI-procedure (Melding Onterechte Incasso). Bij (digitaal) Incassomachtigen loopt u dat risico niet, omdat u via de bank een machtiging hebt verkregen die aan de voorschriften van incasso voldoet. Verder gaat het terugboekingsrisico van 13 maanden naar 8 weken en als uw klant gebruikmaakt van een Goedkeuringslijst dan wordt deze automatisch bijgewerkt.

  • Als ik mijn klanten met bijvoorbeeld een vinkje of een 1-cents-transactie om een machtiging heb gevraagd, heb ik dan een niet-geldige machtiging verkregen?

   Indien u de machtiging heeft verkregen met bijvoorbeeld een vinkje of een 1-cents-transactie, dan loopt u het risico dat uw klant later de transactie kan terugdraaien door middel van een MOI-procedure (Melding Onterechte Incasso).

  • Had mijn bank mij niet moeten melden dat ik in het verleden geen geldige machtiging heb gebruikt?

   Bij het afsluiten van uw incassocontract bent u geïnformeerd over de regels. De keuze is aan u of u het risico wilt lopen dat een debiteur het betaalde bedrag kan terugvorderen, volgens de regels van het incassoproduct.

  • Voor welke producten is Incassomachtigen het meest geschikt?

   Digitaal Incassomachtigen zorgt ervoor dat een incassant volgens de met de debiteur gemaakte afspraken kan incasseren. Door Incassomachtigen kan de incasso, voor zowel de eenmalige als de doorlopende machtiging, nu eenvoudiger en volledig online worden aangeboden. Denk hierbij aan verzekeringen, gas en elektriciteit, lidmaatschappen, afbetalingen, abonnementen en eCommerce. Er zijn twee varianten: standaard Incassomachtigen en zakelijk Incassomachtigen.

  • Is een eenmalige incassomachtiging hetzelfde als een iDEAL-betaling?

   Nee, dat is niet hetzelfde. Een iDEAL-betaling is een gegarandeerde eenmalige betaling geïnitieerd door de betaler. Deze kan door de betaler niet worden gestorneerd.
   Een eenmalige standaard incasso kan altijd binnen een termijn van 8 weken na afschrijving van het bedrag worden teruggeboekt (gestorneerd). Daarnaast kunnen via een doorlopende incasso regelmatig terugkerende vorderingen worden geïncasseerd op initiatief van de crediteur. Bij iDEAL kan alleen een eenmalige gegarandeerde betaling op initiatief van de debiteur worden gedaan. NB Bij zakelijke incasso’s kan niet worden gestorneerd.

  • Welke banken bieden de dienst Incassomachtigen aan?

   Incassanten kunnen een Incassomachtigen-contract afsluiten bij de banken die door Currence zijn gecertificeerd. Een actueel overzicht vindt u op de Currence website.
   Medio oktober zullen alle banken live zijn met zowel de doorlopende als de eenmalige variant van Incassomachtigen.

  • Waarom komt Incassomachtigen (de papieren versie werkt toch goed)?

   Het elektronisch afgeven van een machtiging was tot nu toe niet mogelijk. Daarvoor is nu Incassomachtigen ontwikkeld. Het is een aanvullende online incassomogelijkheid die ondernemers kunnen aanbieden. De papieren versie en Incassomachtigen worden beiden in de markt gebruikt.

  • Wanneer kan ik van (digitaal) Incassomachtigen gebruik gaan maken?

   De datum van livegang is niet voor alle banken hetzelfde. Neemt u voor meer informatie over de geplande livegang contact op met uw bank. En op onze website ziet u welke banken er al live zijn.

  • Gaat incasso verdwijnen?

   Incasso zal niet verdwijnen. Voorheen kon alleen met een fysieke handtekening op papier een machtiging worden afgegeven die voldoet aan de voorschriften van incasso. Nu is er ook een elektronische versie, (digitaal) Incassomachtigen.

  • Hoe veilig is Incassomachtigen?

   Incassomachtigen is gebaseerd op internetbankieren en hanteert dezelfde beveiligingstechnieken. Dit betekent dat het net zo veilig is als internetbankieren.

  • Kan het op alle devices (tablets, smartphones) worden gebruikt en is dat veilig?

   Indien uw bank uw internetbankieren beschikbaar heeft voor tablets en smartphones dan kunt u Incassomachtigen ook op deze devices gebruiken. Hiervoor worden dezelfde beveiligingstechnieken gehanteerd. Dit betekent dat het net zo veilig is als internetbankieren.

  • Gaat er iets aan iDEAL veranderen? Kan ik gewoon betalingen met iDEAL blijven ontvangen?

   Er verandert niets aan iDEAL. iDEAL blijft een eenmalige gegarandeerde betaling.