IBAN_BIC_SERVICENederland is per 1 augustus 2014 volledig over op IBAN. Het gebruik van IBAN bij betalingen is voor iedereen verplicht. Banken zetten oude rekeningnummers niet meer automatisch om. Wel blijft de IBAN BIC Service (www.ibanbicservice.nl) tot 1 maart 2015 beschikbaar. Daarmee kunnen consumenten en bedrijven een oud Nederlands rekeningnummer omzetten naar een IBAN-rekeningnummer. Het is echter beter om een begunstigde om zijn of haar IBAN te vragen en niet zelf een oud rekeningnummer om te zetten.

Verkeerde overboeking door tikfout

Met name bij korte oude rekeningnummers van 7 cijfers of minder kunnen tikfouten of vergissingen van de gebruiker niet door de IBAN BIC Service worden opgemerkt. In dat geval is het omgezette IBAN rekeningnummer ook onjuist. Per 1 oktober 2014 wordt daarom een waarschuwing op de website van de IBAN BIC Service geplaatst om gebruikers op dit risico te wijzen..

Klanten moeten goed beseffen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het invullen van het juiste IBAN-rekeningnummer bij een overboeking. Bij vergissingen moeten ze zelf het geld terugvragen bij degene die de verkeerde overboeking heeft ontvangen. Indien het geld niet vrijwillig wordt teruggestort kan de bank wel behulpzaam zijn door na 21 dagen naam en adres van de verkeerde begunstigde te verstrekken.